Saturday, October 26, 2013

Resepi Kuih Bahulu Tradisional

resepi kuih bahulu pandan sedap dan mudah buatnya

Nak tengok Resepi Kuih Bahulu Tradisional yang sedap dan menarik ini. Cocok untuk ide bisnes kuliner rumahan. Kamu bisa coba juga resepi kuih bahulu pandan

Bahan-bahan:
  • 1 mangkuk telur ayam
  • 1 mangkuk gula pasir
  • 1/2 kilogram tepung gandum
  • Sedikit minyak.

Cara menyediakan Kuih Bahulu Tradisional:
  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
  3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
  4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
  5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
  6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven

Mudah, dan simple kan Resepi Kuih Bahulu Tradisional nya. Semoga bermanfaat

0 comments:

Post a Comment