Thursday, October 31, 2013

Resepi Biskut Dahlia Tradisional Mudah

resepi biskut dahlia susu nikmat

Resepi biskut dahlia merupakan salah satu resepi favorit saya, karena buatnya sangat mudah dan rasanya enak. Ada beberapa macam resepi bikut dahlia yang bisa kita buat, seperti resepi biskut dahlia tradisional, resepi biskut dahlia susu dan yang lainnya.

RESEPI BISKUT DAHLIA

Bahan-bahan:
  • 300 g mentega
  • 160 g gula aising
  • 2 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 240 g tepung gandum*
  • 100 g tepung jagung*
  • 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  • Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan


Cara Cara membuat:
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 – 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

Mudah dan enak, resepi biskut dahlia tradisional ini.

0 comments:

Post a Comment